Inter Amicos in de krant: “Ook rolstoelers welkom bij speeltuin Inter Amicos”

Hieronder het volledige artikel, opgesteld ten behoeve van de opening van de nieuwe speeltuin.
Bron: Rodi.nl
Door: Robert Heijdemann

“Een nieuw hoofdstuk voor Inter Amicos”, vertelt voorzitter Maurice van de Klundert. “Vanaf vandaag kunnen hier ook kinderen spelen die moeilijk of zelfs helemaal niet kunnen lopen. Wij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen.” 

De Buurt en Speeltuinvereniging Inter Amicos bestaat al meer dan 70 jaar. “In 1951 opgericht. Het was toen niet veel meer dan een grasveld”, haalt Maurice terug uit de geschiedenis.
Generaties kinderen uit de buurt speelden hier. Die zijn, net als ik, weer teruggekomen naar deze speeltuin aan de Handelskade bij de Rijswijkse haven.”

Wateroverlast

Inter Amicos heeft anno 2024 een belangrijke stap gemaakt. “Wij vinden dat je geen kinderen kan buiten sluiten. Kinderen die wat minder mobiel zijn, moeten meedoen en niet langs de kant blijven staan.” Al die jaren had Inter Amicos wateroverlast. Eén grote regenbui en drie dagen moesten ze dicht. Het enige pad liep van de poort naar het terras. De rest was dan een blubberzooi. “Nu is er in de hele speeltuin een drainagesysteem gekomen en zijn er veel verharde paden aangelegd waarop je met een rolstoel goed uit de voeten kan. Paden en kunstgras zijn in de plaats gekomen van blubber en zand.”

Jaar geleden

“Precies een jaar geleden zijn we begonnen. We hadden nog niets. Geen geld. Alleen een idee en enthousiaste vrijwilligers”, vult Maurice aan. Samen met Kevin de Klerk hebben ze zich dat jaar volledig ingezet. “We begonnen met een toezegging van de gemeente van 20.000 euro. Zij gaven ons de tip: ‘ga met onze toezegging fondsen werven. Dan zul je zien dat ze open zullen staan voor jullie project’. En het resultaat is meer dan dertig sponsors”. In ons land is het dun bezaaid met fabrikanten van speeltoestellen waarop ook kinderen met een beperking naar hartenlust kunnen spelen. “We hebben aan drie leveranciers gevraagd een offerte te maken. Het beste voorstel is uitgekozen om mee verder te gaan.”

Enig in de regio

Voor de feestelijke opening zijn héél veel mensen gekomen. Het moment waar al een jaar naar wordt uitgekeken. “Met z’n allen kunnen we trots zijn op al het werk dat hier is verricht de afgelopen tijd. Een fantastische speeltuin, ook voor kinderen die in een rolstoel zitten. Die kunnen hier nu ook meespelen”, vertelt wethouder Mark de Wit. “Ook kinderen die moeite hebben met lopen of klimmen. En dit is de enige speeltuin tot nu toe in de regio waar dit kan. Dat is ontzettend bijzonder.” Mark Wit vindt buitenspelen erg belangrijk. “We zien steeds vaker dat kinderen binnen zitten achter het scherm of met hun telefoon. Ga lekker naar buiten, dat is veel beter voor je en je wordt er gelukkiger van. Buiten spelen is goed voor je, je wordt er fit van. En je speelt samen met andere kinderen”. 

Aftellen

Dan is het grote moment daar. Alle aanwezigen tellen samen terug van 10 naar 0. Dan drukken Noah en Saar op de knop waardoor het doek om de nieuwe speeltuin valt. De speeltuin waar ook zij kunnen spelen. Maurice: “Wat een feestelijke dag vandaag, welkom bij de onthulling van ons gloednieuwe Inter Amicos. En kijk om je heen, de speeltuin ziet er geweldig uit. Dat hebben we allemaal te danken aan de inzet van onze vrijwilligers. Jullie hebben echt het beste van jezelf gegeven! En ook zonder de sponsors en de gemeente zouden we hier vandaag niet staan. De kinderen kunnen spelen, ontdekken en plezier maken in de nieuwe speeltuin. We vieren vandaag een nieuw hoofdstuk van Inter Amicos.”

Tot slot

Vanaf de 27ste april, met Koningsdag, is de speeltuin open.
Inter Amicos organiseert nog meer activiteiten zoals knutselen voor moederdag, sportdag, bingo, Halloween feest en nog veel meer. Meer info: www.Interamicos.nl of volg de vereniging via Facebook.